OZEON® plaatmateriaal is een veilig product om mee te werken. De producten worden grotendeels vervaardigd van het vulkanisch gesteente basalt. Minerale wol is een van de meest gedocumenteerde en onderzochte bouwmaterialen.

Zagen

Voor het zagen van OZEON® platen of het maken van uitsparingen in de plaat kan gebruik worden gemaakt van standaard gereedschappen. In het algemeen moet de plaat met de decoratieve zijde naar boven worden gezaagd. Bij een handcirkelzaag waarbij de voet over de bovenzijde van de plaat geleid, is het aan te raden de plaat om te draaien en met de decorzijde naar beneden te zagen. Zorg hierbij wel voor een schone vlakke ondergrond.

Gereedschap:

  • Handzaag, bijvoorbeeld hardpoint handzaag.
  • Cirkelzaag, zoals een fijntandig Widia zaagblad. Bijvoorbeeld 48 stuks en een middellijn van 300 mm.
  • Decoupeerzaag, bijvoorbeeld een fijntandig metaalzaagblad of een zaagblad met wolfraamkorrels. Geadviseerde korrelgrootte 50.

Veiligheidsrichtlijnen:

  • Maak gebruik van een stofmasker type P2.
  • Gebruik een standaard veiligheidsbril om de ogen te beschermen tegen stof.
  • Draag handschoenen aan tijdens het zagen.
  • Indien binnen gezaagd wordt, maak dan gebruik van een stofreducerende zaaguitrusting in combinatie met een afzuigkap en werk in een goed geventileerde ruimte.
  • Indien buiten gezaagd wordt, positioneer de zaaginstallatie dusdanig dat de wind vrijkomend stof wegblaast en maak indien mogelijk gebruik van een stofreducerende zaaguitrusting.

Boren

Voorboren is mogelijk. Indien gewenst kunnen schroefgaten worden voorgeboord met een HSS staalboor Ø 3,2 mm.
Bij voorboren t.b.v. popnagels wordt een HSS staalboor geadviseerd Ø 5,2 mm voor vaste punten en een HSS Ø 8 mm voor de glijpunten.

Kantafwerking niet nodig

Afwerking van de zaagkanten en randafwerking ter bescherming tegen vocht is bij OZEON® niet nodig.
Schuur met de achterzijde van een reststrook OZEON® de rand licht op voor een vellingrandje. Op speciale bestelling kunnen om esthetische redenen kunnen de zijkanten worden meegenomen in het productie proces. Zonder afwerking zullen de zijkanten binnen enkele maanden verkleuren naar natuurlijk grijsbruin.

Print Friendly, PDF & Email